Ας γνωριστούμε!

img_20161011_151128

«Ας γνωριστούμε!»: Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που μπορούμε να φτιάξουμε και να παίξουμε με τους μαθητές μας, τόσο στην αρχή της σχολικής χρονιάς όσο και κατά τη διάρκειά της, με στόχο να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με τα αγαπημένα μας (βιβλία, ταινίες, αθλήματα, κλπ.), διαπιστώνοντας με ποιον τρόπο και σε τι είμαστε διαφορετικοί, καθώς και ποια είναι τα κοινά μας σημεία!

Φτιάχνεται από πολύ απλά υλικά, όπως χαρτόνι τύπου canson χρωματιστό, ζάρια, πούλια ή κουμπιά και ερωτήσεις, τις οποίες μπορείτε να βρείτε παρακάτω. Οι τομείς στους οποίους στοχεύει η δραστηριότητα περιλαμβάνουν επικοινωνιακές δεξιότητες, γλωσσική εξάσκηση, μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση), καθώς και οπτική/ακουστική μνήμη και επεξεργασία.

Διαδικασία: Εκτυπώνουμε (ή φτιάχνετε δικές σας!) τις ερωτήσεις, τις ανακατεύουμε και τις κολλάμε πάνω στο χαρτόνι – ως εικόνα αναφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία πιο πάνω σχετικά με τη διάταξη. Προσέχουμε απλώς να βάλουμε τα κουτάκια της «αρχής» και του «τέλους» στα αντίστοιχα σημεία. Διακοσμούμε με εικόνες ή αφήνουμε τους μαθητές μας να τη διακοσμήσουν με ζωγραφιές και ό,τι άλλο θέλουν. Όλοι οι παίκτες έχουν από ένα πούλι και ξεκινούν να ρίχνουν τα ζάρια, προχωρώντας τόσα κουτάκια όσο είναι και ο αριθμός που προκύπτει μετά από την πρόσθεση των ζαριών. Το κάθε παιδί διαβάζει την ερώτηση στο κουτάκι που βρίσκεται το πούλι του και την απαντά. Το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει αφορμή για διάλογο και να προτείνει θέματα για περαιτέρω συζήτηση.

Διαφοροποίηση δραστηριότητας:

Εάν τα παιδιά δυσκολεύονται ή δεν γνωρίζουν ακόμη ανάγνωση, τότε ο δάσκαλος μπορεί να διαβάσει κάθε ερώτηση και να ενθαρρύνει τον εκάστοτε παίκτη να απαντήσει. Επίσης, μπορούμε να οπτικοποιήσουμε περισσότερο το υλικό μας (π.χ. να φτιάξουμε κάρτες με εικόνες που θα αντικαθιστούν τις ερωτήσεις), καθώς και να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας, όπως ένα ντοσιέ με εικόνες τύπου PECS. Εάν θεωρούμε τις ερωτήσεις δύσκολες για το επίπεδο ή την τάξη των μαθητών μας, τότε αντικαθιστούμε με άλλες που έχουν περισσότερο νόημα για τους μαθητές μας. Αντίστοιχα, εάν οι ερωτήσεις μας φαίνονται πολύ εύκολες ή απλές για τους μαθητές μας, αντικαθιστούμε με άλλες, πιο δύσκολες, ή ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να φτιάξουν τις δικές τους ερωτήσεις.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με τις ερωτήσεις του παιχνιδιού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s