Ψηφιακό portfolio μαθητή

seesaw-script-icon-combo

Κάθε χρόνο, η δημιουργία φακέλου μαθητή (portfolio) αποτελεί μια από τις προτεραιότητες με το ξεκίνημα του σχολείου.

Ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος να δημιουργήσουμε ψηφιακό φάκελο με δείγματα της εργασίας των μαθητών μας είναι το Seesaw. Το χρησιμοποιώ εδώ κι ένα χρόνο και είμαι ενθουσιασμένη!

Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία δουλεύει σε οποιοδήποτε μέσο θέλουμε (υπολογιστή, tablet, ακόμη και κινητό), επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή τάξη με φάκελο για κάθε μαθητή, όπου μπορούμε να αναρτούμε φωτογραφίες, κείμενο, σχέδιο, ηχητικά αρχεία και βίντεο με τις εργασίες των μαθητών και τις δραστηριότητες που κάνουμε, σε προστατευμένο περιβάλλον, καθώς πρόσβαση έχει μόνο ο δάσκαλος της τάξης, οι μαθητές, και όποια άλλα άτομα επιλέξει ο δάσκαλος (π.χ. γονείς). Επίσης, στην περίπτωση που αποφασίσουμε ότι θέλουμε να συμπεριλάβουμε τους γονείς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο κάθε γονέας έχει πρόσβαση μόνο στο φάκελο με τις εργασίες του παιδιού του και όχι στους φακέλους όλων των παιδιών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού των αναρτήσεων, μετά από έγκριση των σχολίων από το διαχειριστή/δάσκαλο.

Δε θα μπορούσα να πω ότι αντικαθιστά τον κλασικό φάκελο μαθητή, με τις αξιολογήσεις και τις εκθέσεις προόδου, ωστόσο αποτελεί έναν απίστευτα εύχρηστο τρόπο να ενθαρρύνουμε την ενεργό μάθηση και να προωθήσουμε τη συνεργατική κατασκευή της γνώσης (και όχι την άγονη αναπαραγωγή της), μέσω της δημιουργίας ενός portfolio ψηφιακά από τον ίδιο το μαθητή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη μαθησιακή του πορεία σταδιακά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να αυτο-αξιολογείται, να εμπλέκεται στη στοχοθεσία με απλό τρόπο, να διαπιστώνει τα «δυνατά» του σημεία και να δουλεύει μαζί με το δάσκαλο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του.

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα του Seesaw.

Σε επόμενη ανάρτηση, θα παρουσιαστεί πιο αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η εφαρμογή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s